L'assegurança de salut en UK. Com afectarà el Brexit?

Pertànyer a la Unió Europea implica acatar i respectar les “quatre llibertats fonamentals”: la lliure circulació de treballadors, mercaderies, serveis i capitals. Aquestes lleis afecten de manera orgànica en el correcte funcionament de qualsevol país. Són moltes les veus que s'han alçat sobre la preparació que està duent a terme el Regne Unit per enfrontar-se al Brexit i pel que sembla s'estan preparant per al pitjor: un Brexit dur. Però realment, com afectarà això als expatriats i als visitants?

Es podrà utilitzar la targeta sanitària europea?

La veritat és que, fins ara, tots els ciutadans europeus de vacances a l’UK tenien dret a l'atenció sanitària gratuïta, ja que la sanitat pública és universal al Regne Unit (malgrat que alguns hospitals emeten una factura simbòlica). Per als treballadors en actiu al Regne Unit, país en el qual està cotitzant i pagant impostos, també tindran dret a l'assistència sanitària.

Segons la Finestreta Única del Brexit, el metge de capçalera i les consultes d'infermeria en atenció primària són gratuïtes per a tots, ja sigui com a pacient NHS (Sistema Nacional de Salut) o com a pacient temporal (quan el pacient està més de 24 hores i menys de 3 mesos). Aquesta ha estat la realitat fins ara i ho serà fins al 31 de desembre de 2020. No obstant això, l'existència del període transitori està condicionada al fet que la Unió Europea i Regne Unit aconsegueixin un acord de sortida.

Què ocorrerà quan expiri el termini?

Segons la Comissió Europea no s'ha acordat que pugui utilitzar-se la Targeta Sanitària Europea durant futures vacances al Regne Unit. Per als europeus que avui resideixen legalment al Regne Unit podran recórrer a la sanitat pública del país (NHS), fins i tot en cas de Brexit dur. El Govern britànic està buscant acords d'assistència sanitària recíprocs, ja sigui amb la Unió Europea o amb els països de manera individual.

Molts experts ja han anunciat que aquells visitants que vulguin viatjar al Regne Unit, obtinguin una assegurança mèdica amb cobertura sanitària per a tota la seva estada, ja que hauran de pagar pels serveis hospitalaris rebuts. En el cas dels estudiants i pensionistes, els costos mèdics recauran sobre el país d'origen.

Perquè la sanitat en UK continuï sent com fins ara, s'hauran d'aconseguir acords bilaterals amb Espanya. Si això no ocorre i vols viatjar tranquil a Gran Bretanya, hauràs de contractar una assegurança de viatge que cobreixi la teva estada allà de la millor forma possible. Posa't en contacte amb la teva corredoria de confiança per ser assessorat per un expert i saber quina és la millor opció.