Avantatges del teletreball en temps de coronavirus

Des que es va decretar l’Estat d’Alarma el passat 14 de març, a conseqüència de la crisi sanitària del Covid-19, moltes empreses van implementar el teletreball com a mesura per prevenir la propagació del coronavirus.

Sens dubte, el nostre país ha hagut d’adaptar-se amb urgència a treballar en remot, ja que no hi estàvem massa acostumats. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en condicions normals només un 7% dels empleats recorria al treball a distància. Per tant, portar-ho a terme ha suposat un repte per a gran part del nostre teixit empresarial.

Ara bé, un cop posat en pràctica, tant empresaris com treballadores s’han adonat que té associades una sèrie d’avantatges prou importants per a ambdues parts. Les coneixes?:

Beneficis del treball en remot pels treballadors

A grans trets els punts forts de treballar des de casa, pels empleats es poden resumir en:

• Augmenta el rendiment dels treballadors. El teletreball permet una millor gestió del temps, al no haver de dependre de factors externs com els embussos de trànsit per anar i tornar de l'oficina, o els horaris del transport públic. Aquesta gestió del temps pot tenir conseqüències molt positives en la productivitat dels treballadors, podent aprofitar les primeres hores del dia per treure més quantitat de treball. De fet, segons un estudi publicat per la Universitat d’Stanford, els teletreballadors són un 13% més productius.

• Menor estrès. El fet de treballar a casa, en un entorn de seguretat i benestar emocional, pot fer que treballem amb més tranquil•litat. Això no vol dir que la pressió desaparegui, ja que hem de continuar complint amb els timings i les ordres dels nostres responsables. Però d'aquesta manera, el treball s'exerceix d’una forma més relaxada, en tenir més control sobre l'entorn, els horaris o la possibilitat d'evitar conflictes amb altres companys de l’oficina.

• Major flexibilitat d'horaris. Aquest model permet gestionar millor els temps de treball i de descans en funció de les pròpies necessitats personals. D’altra banda, també aporta un major nivell de resposta per atendre possibles imprevistos d'última hora a l'agenda.

• Facilita la conciliació de la vida personal i laboral. Aquesta fórmula és eficaç per equilibrar amb èxit ambdues vessants. Continuarem fent la nostra feina, però en certa manera també ens permet dedicar més temps als nostres. Com hem comentat abans, desapareixen els desplaçaments de casa a l’oficina i viceversa i a més, pots interrompre el teu treball amb major flexibilitat en cas d’haver de portar al nostre fill al metge, fer una gestió a l’escola.

• Reducció de despeses. Com es prescindeix dels àpats fora de casa i del cost del transport urbà, això s’acaba convertint en un estalvi extra pels treballadors, cada mes. A més, al no haver-nos de desplaçar cada dia, també evitem patir un accident de trànsit.

Les empreses també surten guanyant

Ben organitzat i pautat, el teletreball també comporta tota una sèrie d’aspectes positius pels negocis:

• Major productivitat a causa de la feina per objectius. A diferència del treball presencial molt marcat pels horaris; el teletreball es basa més en els objectius que han de complir els empleats durant la jornada. Això juntament amb l'autonomia que tenen els treballadors a l'hora de desenvolupar el seu treball fa que la productivitat flueixi.

• Reducció de costos. L’empresa s’estalvia costos tan elevats com el de l’oficina, subministraments, mobiliari, instal•lacions informàtiques... Cada empleat utilitza els seus propis equips des de casa. Això es tradueix en un estalvi molt important per a qualsevol negoci.

• Adéu a l’absentisme laboral. Com es treballa des de casa i s’han de complir uns determinats objectius, són els propis empleats els que es regulen seu temps. Per tant, és més complicat que estiguin demanant dies lliures o canviant torns, ells es generen el seu propi horari de treball en base a les seves necessitats o circumstàncies.

• Al dia de les noves tecnologies de la informació. Una empresa que posa en marxa el teletreball ha d'estar a l'última en tecnologia. És a dir, ha de garantir que estiguin connectats tots els empleats i la direcció entre si, per anar avaluant els canvis i treballant conjuntament pel bé de l'empresa. Per tant, és imprescindible disposar d’una bona connexió a Internet, ordinadors ben equipats, podent ser portàtil o una tauleta. Pel que fa al control horari, es pot fer a través del correu electrònic o d’apps concebudes amb aquesta finalitat. D’altra banda, pel que fa al seguiment de les tasques del teu equip, plataformes com Asana o Trello us seran de gran utilitat per supervisar com porten la feina.

• Més accés a professionals d'alt nivell. Es pot accedir amb més facilitat a professionals que estan en el estranger o que per motius laborals/personals no podrien acceptar treballar diàriament en una oficina, però si demanar-los col•laboració de treball a distància. A través d’una videotrucada podem accedir a qualsevol expert encara que estigui a l’altra punta del món.

Mantenir la seguretat dels dispositius en els accessos a distància

Un dels handicaps del teletreball és la ciberseguretat, és a dir, evitar les bretxes de seguretat informàtica. Les petites i mitjanes empreses acostumen a ser les més vulnerables, esdevenint l’objectiu d'un 43% de les intromissions.

Perdre de cop tota la informació del nostre negoci o la capacitat d'accedir-hi; que controlin els correus corporatius, suplantin la identitat, facin càrrecs fraudulents en els comptes de l'empresa... Són alguns dels ciberatacs més freqüents i poden tenir unes conseqüències fatals per a una pime, tant que en moltes ocasions es veuen obligades a tancar.

Per tal de prevenir i estar protegits davant aquests incidents que han crescut tant, des que teletreballem, us recomanem:

• Vigilar l'activitat del vostre ordinador. Si detectem un tràfic de xarxa desorbitat o un consum de recursos extremadament alt i que es manté en el temps, fins i tot quan els equips estan apagats, cal sospitar.

• Instal•lar antivirus, tallafocs i sistemes de detecció d'intrusions.

• Fer una avaluació dels riscos que més poden afectar a la vostra empresa.

• Conscienciar els empleats perquè facin un ús segur de les seves eines, especialment el correu.

• Limitar els accessos a la informació més sensible.

• Establir un protocol de renovació de contrasenyes que obligui a més, a crear claus difícils de desxifrar.

• Realitzar còpies de seguretat permanents i en diversos suports, per exemple en el núvol i en discos durs externs a la xarxa de la nostra pime.

• Actualitzar tot el programari de tots els vostres dispositius perquè estiguin protegits davant de noves amenaces.

• En cas d'haver patit un atac, cal denunciar-ho a una comissaria de Policia o davant d'una autoritat judicial.

A banda d’aquests consells, també és important que l’empresa compti amb una assegurança de ciberriscos. Aquest tipus de pòlisses assumeixen el cost que es pugui generar, per exemple, per la paralització o cessament del negoci, pèrdues de clients, recuperació de la reputació, conseqüències legals i indemnitzacions per la publicació de dades personals i informació confidencial de tercers. A més, es cobririen les despeses d'honoraris d'experts en seguretat informàtica, legal o comunicació, entre d'altres si cal.

En definitiva, a CSA hem implementat el teletreball amb èxit. Continuem oferint-vos tots els nostres serveis a través dels telèfons de contacte habituals i dels nostres correus electrònics. Els nostres corredors ho tenen molt clar, en els moments més difícils cal estar més que mai, al costat de tots els nostres clients.