Saps que pots reclamar els danys del temporal Filomena a la teva assegurança?

Enfonsament de teulades, talls elèctrics, destrosses a les llars, als cotxes, als negocis, locals comercials... Pràcticament, ja ha passat un mes del temporal Filomena, però els danys personals i materials que va provocar encara s’arrosseguen.
Igual que en altres fenòmens meteorològics adversos que hem viscut, com la DANA o la borrasca Glòria de l’any passat, els afectats van tornar a preguntar-se: em cobreix la meva assegurança? Puc reclamar?
Doncs, de nou, el sector assegurador va exercir el seu paper reparador i indemnitzador dels danys que van patir els seus clients, a causa d'aquesta borrasca. Ara bé, segons els pronòstics meteorològics, és probable que aquest hivern es produeixin més temporals amb fortes ratxes de vent i pluja. Per tant, si et veus afectat, et recordem els passos que has de donar:

Posa't en contacte amb el teu corredor

El primer és acudir al teu corredor d'assegurances. A CSA, els nostres professionals t'informaran dels tràmits a seguir, com accedir a les teves pòlisses, i obtenir les dades necessàries per realitzar les reclamacions pertinents.

Ara bé, hi ha un aspecte important que has de tenir en compte, només es pot reclamar si tens una assegurança amb una pòlissa de protecció davant el dany i estàs al dia en el pagament de les quotes. Si no tens assegurança, no es pot fer cap reclamació. I això s'aplica tant a les asseguradores (quan el dany és per temporal menor), com al Consorci de Compensació d'Assegurances, que és l'organisme que assumeix les indemnitzacions en cas de catàstrofes naturals o danys extraordinaris. A més, l'assegurança ha d'estar en vigor com a mínim una setmana abans perquè assumeixi els danys per fenòmens atmosfèrics.

Com actuar

En primer lloc, has de documentar bé el sinistre. És a dir, si s'han patit danys materials, l'asseguradora enviarà un perit per valorar les pèrdues. Per facilitar el seu examen, el millor és no llençar res. És recomanable fotografiar-ho tot i conservar les restes dels béns danyats. Si has d'afrontar alguna reparació d'urgència, cal guardar les factures per després poder reclamar l'import.

També, és important que estiguis atent als terminis. Com prenedor, hauràs de comunicar el que havia passat a la seva asseguradora en un termini de 7 dies perquè es pugui tramitar el sinistre.

En tot aquest procés, també hauràs d'aportar proves. Has de recopilar totes les proves que puguis per demostrar l'origen i les conseqüències del dany. Serveixen fotos, notícies, parts de la policia, protecció civil o bombers; també, pots buscar testimonis que ho acreditin.

Danys en el cotxe, llar i talls d’electricitat, els més freqüents

En el cas de danys en automòbils, les assegurances contractades en la modalitat de tot risc acostumen a incloure els danys per neu, calamarsa o d'impacte o xoc d'objectes. Quan la neu o el temporal t'afecta en la carretera, cal una pòlissa al dia que cobreixi Autos i Assistència en carretera.

A casa, alguns riscos i fenòmens de la natura (neu, pluja, calamarsa) estan coberts per l'assegurança de llar quan superen una certa intensitat. Així, inclou l'avaluació i reparació de goteres i esfondraments de teulades a conseqüència del pes de les nevades. Si hi ha talls de subministrament elèctric (segons la seva durada, pot fer malbé el contingut de congeladors i frigorífics), l'assegurança pot fer-se càrrec del cost fins a una determinada quantitat. En aquest cas, els danys s'han d'acreditar mitjançant tiquet de compra.

Aquestes alteracions elèctriques també poden causar danys en alguns electrodomèstics. Aquests contratemps estaran coberts si l'assegurança multirisc inclou la garantia de 'danys elèctrics', que és molt habitual en la majoria dels casos. Les assegurances multiriscs de la major part de les asseguradores inclouen també els danys causats per la caiguda d'arbres a conseqüència del pes de la neu.

Si tens dubtes, el més recomanable és que et posis en contacte amb els nostres corredors. A CSA estem al teu costat per donar-te resposta a qüestions relacionades amb les cobertures de les teves pòlisses davant climatologia adversa. A més, ens ocuparem de tots els tràmits que siguin necessaris, perquè puguis rebre la indemnització que et correspon. Informa’t amb nosaltres!