Assegurances adaptades als edificis del futur

Ja està a punt el primer edifici del Programa APROP fet amb contenidors de transport marítim

Fa uns dies que els mitjans se'n fan ressò i al barri gòtic de Barcelona s'hi acosten curiosos atrets per aquest nou edifici. Els veïns han vist l'evolució màgica: uns contenidors dels que es veuen al port, els mateixos que transporten mercaderies als grans vaixells, s'han convertit en habitatges perfectament equipats per entrar-hi a viure. Forma part de la iniciativa APROP, Allotjaments de Proximitat Provisionals que acolliran ciutadans en situació de vulnerabilitat, joves amb pocs recursos que s'emancipin o persones grans amb dificultats per trobar un habitatge amb preus assequibles.

Es tracta d'una nova manera de construir edificis, sostenible i molt ràpida. Tan sols quatre mesos han calgut per fer habitables aquests blocs que es van preparar a Tarragona, a la Selva del Camp. A finals d'agost començava el muntatge i a principis de gener ja hi entraran a viure les primeres famílies. L'edifici consta de 12 habitatges, quatre de dos habitacions (60m2) i vuit d'una habitació (30m2). Tots ells disposen de l'última tecnologia quant a eficiència energètica

Malgrat que ja existeixen projectes similars a Amsterdam, Copenhaguen o Vancouver, es tracta d'un projecte pioner al nostre territori. Aquestes noves maneres de construir també necessiten assegurances que s'hi adaptin. En una obra d'aquest tipus, prenen molta importància les assegurances per la construcció i les assegurances d'edificis.

Dins de les primeres hem de tenir en compte:
Assegurança de Responsabilitat Civil: des de l'arquitecte que dissenya els plànols, passant pel constructor i el seu equip que aixequen l'edifici i arribant al promotor, tots poden acabar causant danys involuntaris a tercers.

Assegurança tot risc: les assegurances de RC anteriorment mencionades cobreixen els danys a tercers però no el material amb el qual s'està treballant. Si volem protegir l'obra enfront a incendis, robatoris, inclemències meteorològiques, actes vandàlics o la maquinària caldrà contractar aquesta assegurança.

Assegurança decennal: obligatòria en edificis destinats a l'habitatge. La seva missió és garantir la qualitat de les promocions durant un període de deu anys als propietaris que hagin adquirit els habitatges.

Assegurança d'accidents de conveni: també sol ser obligatori en la majoria dels convenis sectorials de la construcció per tal de protegir als treballadors. Si un empleat patís algun accident, té dret a una indemnització per part de l'empresa de la qual es pot fer càrrec l'assegurança.

A més, no ens oblidem de les assegurances per edificis d'habitatges que tenen com a cobertures bàsiques la Responsabilitat Civil, incendis i els danys per aigua. Després hi ha cobertures més extenses que poden incloure danys elèctrics, danys per fenòmens atmosfèrics, robatori, embussos, impagament de lloguer, assistència a l'edifici, avaria de maquinària, jardineria, defensa jurídica o actes vandàlics.

Estem orgullosos de poder anunciar que un dels membres de CSA, UN Corredoria, ha estat l'encarregat d'assegurar aquest nou edifici que obre moltes possibilitats.