Consells per protegir la teva empresa de ciberatacs

Durant el 2020 els ciberatacs a les empreses no han parat de créixer. Com sabem des de l’inici de la pandèmia, l’ús d’eines digitals, tant per relacionar-nos com per teletreballar, s’ha multiplicat. I això, lògicament, ha provocat un increment de ciberriscos com els atacs de phishing, els arxius maliciosos enviats a través de correus electrònics, i el ransomware.

A més, els navegadors, els routers domèstics i els dispositius personals emprats en el treball en remot s’han convertit en els objectius d’atac predilectes dels ciberdelinqüents. Ara bé, una vegada s’ha produït l’atac, és moment de solucionar-lo, com més aviat millor i assumir responsabilitats. Creus que la teva empresa està preparada per afrontar una situació així? T’indiquem què has de tenir en compte per protegir el teu negoci de possibles atacs informàtics:

Invertir en prevenció

Sens dubte, tot allò que està connectat, és susceptible de patir un ciberatac. Tal com assenyala l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE): “qualsevol organització, sigui petita, mitjana o gran, amb una dependència tecnològica elevada o reduïda, ha d’estar preparada per fer front a un incident de seguretat”.

Però, com resulta impossible crear una xarxa completament inaccessible i un entorn de treball digital 100% segur, és important que duem a terme tota una sèrie d’accions de prevenció, enfocades a construir un entorn on els hackers ho tinguin complicat per accedir-hi. Algunes de les mesures per aconseguir-ho són:

Establir polítiques sobre l’ús dels dispositius a l’oficina i en mobilitat, incloent-hi l’accés remot a equips o servidors.

Habilitar un sistema d’accés a la informació limitat, en el qual, cada treballador compti amb els permisos per consultar i disposar de la informació necessària i mitjançant el qual es puguin rastrejar accessos i modificacions.

Assegurar l’ús de contrasenyes robustes i individuals, que es canviïn amb freqüència i no es comparteixen ni es reutilitzin. L’accés a serveis crítics ha d’estar protegit per sistemes més robustos de doble autenticació.

Implementar processos de formació i educació perquè tots els empleats siguin conscients dels ciberriscos, fomentant que qualsevol activitat en línia que se surti de la rutina o sigui arriscada (com l’enviament d’informació confidencial) sigui autoritzada pel responsable de ciberseguretat. Cal recordar que qualsevol empleat pot ser víctima d’un ciberatac. Això és degut al fet que els atacs no només s’adrecen a alts executius, sinó que busquen aconseguir l’accés als sistemes des de qualsevol usuari, utilitzant com a mitjà nous canals digitals (dispositius mòbils, cloud computing, xarxes socials, etc.).

Estendre l’ús d’acords de confidencialitat que vagin més enllà de la finalització del contracte de treball.

Posar en marxa polítiques d’ús i accés a la informació, així com mesures per protegir-la. A més, s’han de definir una sèrie de bones pràctiques per gestionar la fugida d’informació.

Dur a terme còpies de seguretat amb freqüència, així com tests per comprovar que tot està correctament emmagatzemat i és possible recuperar-lo. Així, en cas d’incident, la recuperació pot ser més ràpida.

Mantenir els equips actualitzats, incloent-hi el software i els antivirus. Un programa desactualitzat es converteix en més vulnerable.

A banda d’aquestes mesures, també és important establir una política de seguretat específica pels cicles de vida de les dades, desenvolupar polítiques per a la destrucció del paper i desplegar sistemes de control d’accés físic.

Si hem patit un incident i un cop solucionat, què hem de fer? És important aplicar els canvis adequats a l’estratègia de ciberseguretat per evitar que torni a passar. També, cal actualitzar el pla de resposta a incidents per reflectir els nous procediments i tot allò a tenir en compte en el futur.

Protecció des del sector assegurador

Des del sector de l’assegurança són conscients de la gravetat d’aquests riscos. Per això, han pres cartes en l’assumpte i disposen de productes específics per protegir les empreses davant d’ells. Actualment, al mercat existeixen assegurances dissenyades per protegir qualsevol negoci davant aquests atacs, que habitualment ofereixen les següents garanties:

Responsabilitat civil davant de tercers perjudicats.
Compensació de les despeses que es produeixen durant la gestió de l’incident.
Cobertura de les pèrdues de la interrupció de l’activitat després d’una fallada de seguretat.
Cobertura de les despeses d’assessorament legal davant de possibles procediments administratius oberts després de l’incident.

A més, les ciberassegurances acostumen a garantir l’acompanyament d’experts durant la gestió de la crisi i solen incloure serveis addicionals com la reparació de sistemes, la recuperació de dades o l’eliminació de programari maliciós.

En definitiva, en el món hiperconnectat en el qual vivim, tots podem arribar a patir un contratemps d’aquestes característiques. Per tant, si vols minimitzar les seves conseqüències i que el teu negoci torni a funcionar com més aviat millor, no dubtis en contractar una assegurança de ciberriscos. Si tens dubtes, els nostres corredors podran assessorar-te i indicar-te quina pòlissa és la més adient per al teu negoci. Contacta amb nosaltres!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.